Jää-Ahmat, Kiekko-Nikkarit ja HPK solmivat yhteistyösopimuksen

6.6.2017

Pelaajaliikenneseurasopimus kaudelle 2017 - 2018

Riihimäkeläinen Kiekko-Nikkarit, Hyvinkään Jää-Ahmat, Hoki Klubi Hyvinkää ja hämeenlinnalainen HPK-Juniorijääkiekko ovat solmineet mittavan sopimuksen, joka mahdollistaa pelaajien liikkumisen entistä joustavammin seurojen välillä. Sopimuksella seurat tähtäävät selkeään pelaajapolkuun, joka tarjoaa jokaiselle pelaajalle sopivan ja mielekkään tason pelata jääkiekkoa koko pelaajauran ajan. Polku on monihaarainen, mikä mahdollistaa pelaajille oikean tasoisen ja riittävän haastavan pelipaikan kaikissa pelaajauran vaiheissa. Pelaajapolku alkaa kiekkokoulusta ja jatkuu aina liigatasolle asti. Polku haaroittuu vasta, kun pelaajat kasvavat C-ikäisiksi. Tämän jälkeen HYRI-pelaajien on taitotason mahdollistaessa mahdollista siirtyä HPK:n SM- tason joukkueisiin. Nuorten sarjojen jälkeen pelaajat voivat täydentää joko HKH:n tai Nikkareiden edustusjoukkueita tai jopa HPK:n liigajoukkuetta. Tavoitteena on se, että alueella pelaaminen eri tasoilla rakennetaan siten, että tulevaisuudessa HPK:ssa edelleen pelataan SM- tason kiekkoa, HYRI:ssä pelataan Mesti- tason kiekkoa ja HPK:n ja HYRI:n yhteyteen perustetaan tarvittava määrä Suomi- ja aluesarjan joukkueita, jotta jokaiselle pelaajalle löytyy tasoisensa pelipaikka. Näin merkittävää sopimusta HYRI seurojen toiminta-alueella ei ole koskaan aikaisemmin saatu aikaiseksi jääkiekon, saatika muiden lajien toimesta. Ensinäkin Nikkarit ja Jää-Ahmat olivat ja ovat yhä Riihimäellä ja Hyvinkäällä ainoat urheiluseurat, jotka tekevät yhteistyötä C2–A-junioreiden HyRi-joukkueiden muodossa yli kaupungin ja läänirajojen.

Miksi sopimusta tarvitaan

Jotta jokainen pelaaja ja pelaajan vanhempi voi rauhassa ja luottavaisin mielin keskittyä harrastamiseen lähiseurassa ja -hallilla, kaveriporukassa sekä samalla luottaa siihen, että valmennuksen taso ja seuran toimintamallit tukevat tavoitteellisuutta kilpauran tai elinikäisen harrastuksen luomiseen jääkiekossa. Myös HPK:ssa on tiedostettu, että ne ykköskorin pelaajat, joista tulee mahdollisia liigapelaajia tai A:n SM-pelaajia, eivät mene enää ainoastaan Hämeenlinnaan, vaan heitä suuntaa tällä hetkellä saman verran etelään kuin pohjoiseen. Edustuskiekko- joukkueiden HKH ja Kiekko—Nikkarit Edustus (PSN) toiminnassa on havaittu, ettei Entisten Jää-Ahmojen ja Kiekko-Nikkareiden ja nykyisen HYRI A- nuorten joukkueista ole siirtynyt tai siirry vuosittain riittävästi potentiaalisia pelaajia joukkueisiin, jotta joukkueiden uudistuminen olisi luonnollista ja jatkuvaa.

Samaan aikaan, kun sopimuksessa puhutaan pelaajasiirroista, seurojen yhteistyö tähtää myös siihen, että kaikista nuorimpien pelaajien ei tarvitsisi lähteä siirtorumbaan. Näin valitettavasti HYRI- seuroissakin käy yhä useammin ja yhä nuorempana. Sopimuksella taataan se, että lasta ei tarvitse viedä HPK:hon tai muuhun isompaan seuraan E-D- juniorina, vaan pelaajapolun mukanaan tuoma toimintatapamalli ohjaa potentiaaliset pelaajat vaativimpiin sarjoihin, joukkueisiin ja seuroihin kun pelaaja on kypsä siirtymään seuraavalle tasolle pelaajaurallaan. Kiekko-Nikkareista on kuluneiden vuosien aikana lähtenyt jopa E-junnuikäisiä, siis 10 - 12-vuotiaita, ajelemaan moottoritietä peliajan ja paremman valmennuksen perässä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos harjoitukset ovat kuudelta, liikkeelle pitää lähteä viimeistään neljältä. Harjoitusten jälkeen sitten olet vähän ennen yhdeksää takaisin kotona. Onko se oikea paikka lapselle? Ei meidän mielestämme. Nikkarit ja Jää-Ahmat haluavatkin, että pelaajilla on mahdollisuus pelata jääkiekkoa lähellä, omassa kotiseurassa. Näin pelaajat pysyisivät harrastuksen parissa, ja heillä olisi aikaa kavereille ja koululle, muullekin kuin kiekolle. Seurat haluavat muistuttaa, että jääkiekkoura ei ole heti lopussa, jos ei 12-vuotiaana pääse pelaamaan Suomen mestaruudesta. Toiset vain kypsyvät myöhemmin.

Valmennuksen laatu ja valmennustoiminta

HYRI- seuroissa Hyvinkään Jää-Ahmoissa ja Riihimäen Kiekko-Nikkareissa juniorivalmennustyössä kuluneiden vuosien aikana tehty valmennustyö on tuottanut hyvää tulosta. Tästä esimerkkeinä voidaan mainita mm kuluneella kaudella kahdeksan HYRI- lähtöistä pelaajaa voitti A SM- mestaruuden HPK:n paidassa. Lisäksi lukuisia maajoukkue edustuksia, esimerkkinä miesten ja nuorten joukkueissa Janne Lahti, Ukko-Pekka Luukkonen ja Niilo Halonen sekä naisten ja tyttöjen joukkueissa mm Niina Koukkula, Tea Villilä ja Kiira Yrjänen. Näiden esimerkkien lisäksi kymmenet HYRI- lähtöiset pelaajat pelaavat SM- ja Mestis tason joukkueissa eri ikäluokissa, sekä edustavat Suomea eri ikäluokkien maajoukkueissa.

Kuluneella kaudella 2016 – 2017 lähes 70 hyvinkääläistä ja riihimäkeläistä A- ja B-ikäistä kiekkoilijaa pelasi jossain muualla kuin HyRissä. SM-tason joukkueissa hyvissä rooleissa heistä pelasi kuitenkin vain reilut kymmenkunta pelaajaa.

Jatkoajan tekemän selvityksen mukaan 2000-luvulla HPK:n liigajoukkueessa debyyttinsä tehneistä pelaajista huomattava osa on tullut Hyvinkäältä ja Riihimäeltä.

Edellä mainituista esimerkeistä huolimatta seuroissa ihmetellään miten vanhemmat kuskaavat lapsiaan hätääntyneinä parempiin seuroihin. Joskus tuntuu, että vanhemmat kuvittelevat, että kun valmentajalla on esimerkiksi HPK-takki päällä, valmennus on heti automaattisesti parempaa. Seurojen mielestä onkin hassua, että vanhemmat eivät luota valmennukseen ja tekemisen laatuun, jota näissä pienemmissä seuroissa tehdään. Vaikka todisteet ovat ihan kiistämättömät, että seuroissa teemme hyvää työtä. Seurojen tekemä hyvä työ on saanut kiitosta Suomen jääkiekkoliiton ja sen eteläisen alueen piirissä. Seurojen tekemä hyvä valmennustyö on saanut kiitosta myös HPK:n suunnalla.

Kokemus on osoittanut, että vaikka junioripelaaja ei olisikaan uudessa seurassaan ykkösjoukkueen tasoinen pelaaja, hän jää roikkumaan joukkueeseen tai ”paremman” seuran Team- joukkueisiin, jotka useimmiten pelaavat samoja sarjoja kuin kotikaupungin vastaavat joukkueet. Kun peliaikaa ei heru, suurin osa pettyneistä pelaajista lopettaa kokonaan pelaamisen. Tämä lopputulos on seurojen mielestä sääli, onhan kyse kuitenkin kelpo pelaajista joilla olisi paljon annettavaa ja toisaalta he voisivat vielä saada paljon pelaamisesta kotikaupunkiensa seuroissa.

Jotta harhaluulojen syntymistä jatkossa vähennetään, sopimusseurat yhtenäistävät toimintatapojaan. Seurojen valmennuksen tavoitteet ja tavat valmentaa on tarkoitus päivittää samalle viivalle. Valmentajat vierailevat toisissa seuroissa ja kouluttautuvat yhdessä. Muitakin yhteisiä tapahtumia harjoitusten ja pelaamisen yhteydessä toteutetaan.

Tällä kaikella varmistetaan, että eri seurojen pelaajat pääsevät tallaamaan samanlaista, mielekästä pelaajapolkua.

Sopimuksessa on sovittu seuraavista asioista.

Sopimuksella sovitaan siihen liittyvien seurojen HPK Juniorijääkiekko ry, Kiekko-Nikkarit ry, Jää-Ahmat ry ja Hoki Klubi Hyvinkää (H.K.H) yhteistyöstä ja pelaajien liikkumisesta seurojen välillä.

HYRI- on Hyvinkään Jää-Ahmojen ja Riihimäen Kiekko-Nikkareiden yhdessä C2 – A- nuoriin muodostamien kilpakiekkojoukkueiden Peliryhmien nimi. HYRI on ”virtuaaliseura”, jonka toimintaa ohjaa ohjausryhmä.

Pelaajaliikenneseurasopimuksen tavoitteena on kehittää yhteistyössä alueellista junioritoimintaa, sekä uudistaa seurojen välistä yhteistoimintaa siten, että paikallisesti pystytään turvaamaan seurojen toimintaedellytykset ja alueellisti turvaamaan riittävän laadukkaiden pelaajien tuottaminen eri sarjatasoille   tulevaisuudessa.

Sopimus mahdollistaa seurojen välille pelaajapolun rakentamisen aina kiekkokoulusta liiga- tasolle asti. Pelaajapolku mahdollistaa jokaiselle pelaajalle riittävän haastavan ja oikean tasoisen pelipaikan kaikissa pelaajauran vaiheissa. Sopimus mahdollistaa alueellisesti A – C- nuorten Mestis- tason joukkueiden perustamisen HYRI- nimen alle. Mestis- joukkueiden tarkoituksena on toimia kasvatusalustana ja ponnahduslautana HPK:n SM- tason joukkueisiin.

Pelaajaliikennesopimuksella pyritään pienentämään pelaajapoistumaa ja tarjoamaan mahdollisuus elinikäiseen harrastamiseen.

Pelaajaliikennesopimus koskee kaikkia sopimukseen osallistuvien seurojen pelaajia. Rajauksena HPK Liigan osalta mukana ovat ainoastaan A- nuoret.

Pelaajaliikennesopimuksen myötä seurojen välisiä pelaajasiirtoja D1 -G- junioreissa pyritään välttämään kokonaan. Mahdollisissa pelaajasiirtoasioissa seurojen pelaajasiirroista päättävät henkilöt (valmennuspäälliköt ja toiminnanjohtajat) sopivat kaikista pelaajasiirtoihin liittyvistä asioista tapauskohtaisesti. Joukkueiden toimihenkilöt eivät lupaa, sovi tai päätä pelaajien siirtymisestä seurojen välillä.

HPK juniorijääkiekko ohjaa sellaiset HYRI- lähtöiset pelaajat, jotka eivät mahdu A-, B-, B2 tai C- SM- joukkueisiin, pelaamaan HYRI- joukkueisiin. Lisäksi sellaiset muut pelaajat jotka eivät mahdu A-, B-, B2 tai C- SM- joukkueisiin mutta ovat ns ”rajatapauksia” ohjataan pelaamaan HYRI- joukkueisiin. Pelaajasiirroista sovitaan seurojen välillä. Pelaajaliikennesopimuksen alaisista yksittäisten pelaajien käytöstä toisen seuran otteluissa sovitaan ensisijaisesti valmentajien kesken, toissijaisesti valmennuspäälliköiden / toiminnanjohtajien välillä.

Seurat rakentavat yhteisen pelaajien tarkkailujärjestelmän, joka mahdollistaa pelaajien jatkuvan tarkkailun ja henkilökohtaisen ohjaamisen kauden aikana sekä ohjaamisen oikeaan ryhmään kauden päättyessä.

Seurat sopivat valmentajien käyttämisestä eri seurojen joukkueissa.             

HKH ja Kiekko-Nikkarit Edustusjoukkue tarjoavat A- ikäisille pelaajille mahdollisuuden kehittää itseään aikuisten peleissä. Seurat/joukkueet tarjoavat pelaajalle mahdollisuuden jatkaa jääkiekon pelaamista vielä sen jälkeen, kun pelaaja kasvaa ulos juniori-/ nuorten joukkueista.

HKH ja Kiekko-Nikkarit edustusjoukkue ei pysyvästi kiinnitä vakiokokoonpanoonsa A- ikäisiä pelaajia vaan ohjaa heidät HYRI- A- nuorten joukkueeseen. Poikkeuksena ovat ne pelaajat joiden kehittymisen kannalta yhdessä nähdään paremmaksi toimia HKH:n ja/tai Kiekko-Nikkarit edustus joukkueessa ja joiden kyky ja taso mahdollistavat pelaamisen kahdessa ensimmäisessä kentällisessä. Näiden pelaajien osalta toimintaryhmä tarkastellaan HYRI:n ja HKH:n sekä HYRI ja Kiekko-Nikkarit Edustusjoukkueen kesken tapauskohtaisesti.

HKH:n ja HYRIn sekä Kiekko-Nikkarit Edustus ja HYRI pelaajat voivat harjoitella ja pelata toistensa joukkueissa, kun seurat/joukkueet näkevät sen tarkoituksenmukaiseksi ja tarpeelliseksi. Pelaajien liikkumisesta seurojen välillä sopivat ensisijaisesti joukkueiden valmentajat (HKH – HYRI A/ K-N Ed - HYRI).

Edellä mainittu sopimus on ainoastaan tekstiä paperilla ennen kuin sen eri kohtia laitetaan käytäntöön. HYRI- seurojen ja HPK:n toiminnanjohtajat ja valmennuspäälliköt ovatkin jo aloittaneet yhdessä työn, jonka tuloksena sopimuksessa mainituille kohdille luodaan käytännön toimenpiteet, joilla sopimus jalkautetaan osaksi jokapäiväistä toimintaa. Elokuun alussa seurat (Jää-Ahmat, Kiekko-Nikkarit ja HPK) pitävät yhteisen info- tilaisuuden, jossa yhteistyösopimusta ja sen toteuttamista käytännössä avataan enemmän.

Sopimus on iso askel eteenpäin, ja tarjoaa jokaiselle Jää - Ahmoissa jääkiekkoa harrastavalle turvallisen ja omiin tavoitteisiin sopivan ympäristön harrastaa jääkiekkoa kaikissa harrastuksen eri vaiheissa. Nähdään tämä mahdollisuutena ja toimitaan kaikki yhdessä tavoitteiden saavuttamiseksi.